Hoe help ik mijn hoefsmid?

Het is vandaag de dag voor een ieder al een hele toer om op tijd te komen. Drukte op de wegen en een volle agenda kent iedereen! Maar vooral hoefsmeden lijken er een handje van te hebben om te laat te komen.

Waarom?

Heel simpel: zoals iedere paardeneigenaar weet, is een paard ook een individu en is het maar net in welke mate hij of zij meewerkt wat de benodigde tijd bepaalt! Bij het ene paard heb je aan een half uur genoeg, de volgende keer kost het anderhalf uur om hetzelfde werk gedaan te krijgen.

Hoeveel tijd een paard nodig heeft is moeilijk te voorspellen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden zodat het voor iedere paardeneigenaar, paard en ook de hoefsmid zelf gemakkelijker wordt.

Daar kun jij als eigenaar aan mee helpen door:

  • Zorg ervoor dat je zelf aanwezig bent. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet altijd. Red je het zelf niet, bel dan even ruimschoots van te voren, of zorg voor een vervanger
  • Zorg er voor dat je paard binnen staat, schoon en droog is en het liefst zonder ingevette hoeven. Zorg dat je hoefsmid het paard niet zelf hoeft te vangen uit de modder en te poetsen – dit brengt extra tijd met zich mee en andere klanten zullen langer moeten wachten 
  • Zorg voor een droge en vlakke ondergrond die voldoende verlicht is. Dit staat en werkt voor een hoefsmid een stuk prettiger en voor je paard ook. Tevens is het makkelijker om de beenstand correct te bepalen. Wat ook erg makkelijk is voor je hoefsmid, is een emmer, stromend water en een stopcontact in de buurt.
  • Zorg er voor een plaats waar de hoefsmid rustig en veilig kan werken, waar je paard op zijn gemak staat.
  • Extra te oefenen met het opnemen van de benen van je paard indien nodig. Het is niet de taak van de hoefsmid om jouw paard te trainen in het voetjes geven. Indien je paard lastig of onervaren is dien je dit van tevoren met de hoefsmid te bespreken.
  • Wil je een geplande afspraak wijzigen? Een paard minder of een paard extra? Andere datum? Geef dit dan tijdig door zodat de planning van de hoefsmid niet teveel in de war gestuurd wordt.

Particuliere klanten rekenen steeds ter plaatse af, contant of per PIN/bancontact.

Print Friendly, PDF & Email