Fractuur of fissuur van het hoefbeen

Ondanks het feit dat een hoefbeen goed beschermd wordt door de hoef, is er altijd de mogelijkheid dat door omgevingsfactoren zoals struikelen, verstappen of een harde impact op de zool er extreme krachten inwerken op de ondervoet, waardoor een fractuur of fissuur kan ontstaan.

We spreken van een fractuur op het moment dat er volledige botbreuk aanwezig is, een fissuur is oppervlakkiger en wordt oo een scheur in het bot genoemd.
voor meer informatie zie:
Doorsnede van de hoef en Zij en onderzijde van de hoef

Symptomen

Nadat er een breuk is opgetreden in het hoefbeen, is het paard direct kreupel.

Dit is sterk vergelijkbaar met een hoefontsteking (zweer) en uitsluitsel kan pas gegeven worden nadat er röntgenfoto’s gemaakt zijn.

Op de foto: de rode pijlen geven de hoefbeenfractuur aan

Behandeling

Bij de behandeling van een fractuur of fissuur in het hoefbeen zal er geprobeerd worden het hele hoefmechanisme stil te leggen.

Om dit te bereiken zal de hoef beslagen worden met een ijzer met 4 tot 6 lippen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zal het onderbeen in het gips gezet worden.

Na 6 weken zal door middel van röntgenfoto’s bekeken worden of de fractuur voldoende stabiel is en het genezingsproces op gang komt.

Ondanks dat het door een vakkundig hoefsmid en dierenarts meestal goed te behandelen is, is de herstelperiode erg lang en kan 6 tot 8 maanden in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van de breuk.

Een vakkundig hoefsmid en dierenarts maken hierin het verschil.

Twijfel je zelf aan de situatie of wil je over dit onderwerp meer informatie neem dan Contact op!

Print Friendly, PDF & Email