Hoefontsteking (hoefzweer, blein)

Ontstekingen in de hoef.

Iedereen zal het wel een keer mee maken of meegemaakt hebben: paard plotseling kreupel!

Bij het opnemen van de hoef is er niks merkwaardigs te zien, geen steentjes of iets anders in de hoef. Het been is meestal ook niet dik. Maar wat veroorzaakt deze kreupelheid dan? We kunnen met 90% zekerheid zeggen dat het hier om een hoefzweer gaat (pododermatitis)

Oorzaak

De oorzaak van een hoefzweer valt onder te verdelen in 2 categorieën:

▪ Een septische hoefzweer, veroorzaakt door bacteriën zoals bij vernageling, nageltred of opkruipend vuil.

▪ En een aseptische hoefzweer. Deze oorzaak komt vanuit het lichaam zelf. Zonder de hulp van bacteriën zoals kneuzingen in de hoef, waarbij beschadigde cellen en witte bloedcellen een dikke vloeistof veroorzaken, ‘pus’ genaamd.

Symptomen

Een hoefzweer zal gepaard gaan met een verhoogde pulsatie ter hoogte van de kootholte en aan de zijkant van het pijpbeen. Bij het lopen ziet men dat het paard op het gezonde been steunt en het kreupele been slechts gedeeltelijk belast. Op de plek van de zweer voelt de hoef warm aan.

Een vakkundig hoefsmid kan een hoefzweer goed herkennen. Deze zal de hoornzool zorgvuldig open leggen en rekening houden met de voorkeursplaatsen van ontstekingen. Deze centeren zich het makkelijkste ter hoogte van de verzenwand (de zijkant van de hoef) en de verzenen omslagen (gelegen aan beide zijden van de straal zie Zij en onderzijde van de hoef).

Om de locatie van de zweer te bepalen gebruikt de hoefsmid een visiteertang. Met deze tang kan je de hoef nauwkeurig nagaan, waar de druk het hoogst is zal het paard hier op reageren.

Behandeling

Wanneer de hoefsmid de locatie van de ontsteking gevonden heeft zal hij de hoef op deze plaats zorgvuldig openmaken. Hier zal ontstekingsvocht uit vloeien.

De plek waar de hoefzweer zit wordt zo goed mogelijk opengesneden en ontsmet. Vervolgens kan het nodig zijn het paard te laten beslaan met een verbandijzer (zieCollectie ijzers)  of vraag raad aan uw hoefsmid betreffende de naverzorging (eventueel baden)

Heeft u vragen of zelf een paard met een hoefzweer dan kunt u, uiteraard altijd Contact opnemen.

Print Friendly, PDF & Email