Losse wand

Op het moment dat de verbinding tussen wand en zool los laat, spreken we van losse wand. Meestal loopt het paard hierdoor kreupel.

Oorzaak

Er kunnen meerder oorzaken zijn voor een losse wand:

▪ Bevangenheid

▪ White line disease

▪ Verwaarlozing

▪ Verkeerde hoefverzorging

▪ Slecht hoefbeslag

▪ Ontstekingen

Losse wand kan zich overal ter hoogte van de witte lijn voordoen en kan variëren van enkele millimeter tot een volledig verdwenen witte lijn, zowel in de hoogte als in de breedte.

Paarden of pony’s met een losse wand zullen hiervoor altijd behandeld moeten worden om uitbreiding tegen te gaan. De behandeling zal zich dan ook met name richten op het wegnemen van de oorzaak zodat een gezonde groei van de witte lijn weer mogelijk is.

Hieronder een voorbeeld van een paard die bevangen is geweest, waarna white line disease zich genesteld heeft in de witte lijn. Deze witte lijn is dan ook binnen korte tijd geheel weggevreten en zal behandeld moeten worden om de normale verbinding van de witte lijn weer mogelijk te maken.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de situatie, maar vraagt altijd om een hoefsmid met goede kennis van de anatomie van de hoef en ervaring met deze aandoening.

De hoogte van de losse wand zal worden nagegaan, waarna de wand op deze plaats zal worden open gefreesd. Dit zorgt ervoor dat de anaerobe bacteriën niet overleven, gezien hun leefomgeving nu zuurstof bevat (zie White line desease)

Verder zal de wand wel intact gelaten worden, zodat de hoef hier nog steun aan heeft. De hoef wordt beslagen met een hoefijzer met 3 lippen, zodat de hoef voldoende steun heeft en de sterkte van de hoef niet ondermijnd wordt.

Verder zal er een doorlopende rits met stampgaten aangebracht worden, zodat de hoef nog genageld kan worden ondanks dat driekwart van de hoef aan een losse wand lijdt.

Indien u vragen heeft of uw paard heeft zelf te maken met een losse wand, dan kunt u uiteraard altijd Contact opnemen.

Print Friendly, PDF & Email