Ondergeschoven verzenen

Chronisch ondergeschoven verzenen is een afwijkende hoefvorm, die we met name tegenkomen bij paarden met platvoeten of lage verzenen.

Hierbij gaan de steunsels omslaan en als draagvlak dienen. De reden van het ontstaan is te vinden in de hoornwand zelf, die in het toongedeelte dikker is dan ter hoogte van de verzenen. Doordat de steunsels zo slecht ontwikkeld zijn hebben ze minder draagkracht, waardoor ze naar binnen slaan en in de richting van de lederhuid drukken, hierdoor kan kreupelheid ontstaan. Dit is bij mensen te vergelijken met een likdoorn.

Oorzaken

▪ Ongelijke voeten waarbij er een been langdurig overbelast is geweest, veroorzaakt door blessures of een verkeerde lichaamsbouw.

▪ Verkeerd beslag wat te kort of te nauw gelegd wordt, waardoor de hoef over het hoefijzer zakt en beschadigd geraakt.

▪ Stelselmatige verwaarlozing van hoefverzorging waarbij de smid pas gebeld wordt op het moment dat de hoef al over het hoefijzer staat.

▪ Platvoeten steiler willen zetten door middel van wiggen. Hierdoor wordt juist de druk op de verzenen verhoogd waardoor ze naar binnen omslaan.

▪ Stelselmatig ondermijnen van de sterkte van de hoef door middel van te veel afvijlen van de hoef, of wegnemen van de verzenomslagen als wel de omringende hoorn.

Behandeling

Deze zal er op gericht zijn om de verzenen de hoef te laten ondersteunen, zonder dat deze naar binnen omslaan. Dit wordt bereikt door een ruim beslag met eventueel een balk er tussen te plaatsen, of door een hoefijzer met verbrede takken, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Mocht het paard hier nog niet voldoende baat bij hebben zal de hoef opgevuld worden om tijdelijk de druk te verlichten op verzenen.

Verder zal het probleem al sterk verminderen door middel van periodiek, om de 5 à 6 weken, het paard te laten beslaan of bekappen. Hierdoor zal de kans op een te grote druk op de verzenen afnemen, aangezien de teen op tijd wordt ingekort.

Heeft u nog vragen of zelf een paard met deze problemen dan kunt u, uiteraard altijd Contact opnemen.

Print Friendly, PDF & Email