Straalkanker

Iedereen heeft er wel een keer van gehoord, straalkanker!

Maar wat is het? Het is gelukkig geen kanker zoals we dat kennen bij mensen.

Wat is het dan wel?

Straalkanker is een ontsteking van de straallederhuid wat zich kan gaan uitbreiden naar andere delen van de lederhuid zoals de zoollederhuid, ballederhuid, steunsellederhuid en uiteindelijk wandlederhuid.

Symptomen

Deze ontsteking gaat gepaard met zeer veel weefselwoekering en is een primair woekeringsproces. Normaal is het opgebouwde hoorn van de straal stug maar wel flexibel, in het geval van straalkanker is de opgebouwde hoorn extreem zacht en sponzig.

Bij bewerking van de straal, is het al duidelijk zichtbaar dat hele delen van de straal er met gemak af te pellen zijn. Verder bij het insnijden van de straal is het merkbaar dat de aanwezige bloedvaten extreem verwijd zijn, wat als gevolg heeft dat bij bewerking van de straal er veel overmatig bloed verlies is. Bij mensen komt dit beeld sterk overeen met de vorming van wildvlees wat begint met ontsteking van de lederhuid met als gevolg dat de bloedvaten zich verwijden en het woekering proces ondersteunen.

Oorzaak

De precieze oorzaak van straalkanker is nog niet geheel duidelijk.

We weten wel dat we bij het overgrote deel van de paarden met straalkanker zeer hoge verzenen aantreffen, die gepaard gaan met sterk ontwikkelde verzenomslagen. Wat op zich al een verminderd hoefmechanisme kan veroorzaken. Tevens hoopt vervuiling zoals mest en stro zich op in de hoef met als gevolg dat de zweetklieren, die zich bevinden tussen straallederhuid en het vetkussen, ontstoken raken. Deze ontsteking verspreid zich naar de straallederhuid en baant zich zo een weg door de hoef met als gevolg; hoefkanker.

Behandeling

Bij het aantreffen van straalkanker, zijn we altijd al in een gevorderd stadium en is het een race tegen de klok. Dit komt omdat de oorsprong zich intern in de hoef afspeelt en dus niet zichtbaar is aan de buitenzijde van de hoef.

Je ziet straalkanker pas als de ontstoken delen naar buiten beginnen te woekeren. Maar hier is intern al een heel onstekingsproces aan vooraf gegaan, haast is dus geboden!

De behandeling bestaat uit twee delen.

Enerzijds begint de behandeling intern met het geneesmiddel prednison, dit om de ontstekingshaard tot rust te brengen.

Extern zal men het woekeringsproces terug moeten brengen.

De hoefsmid zal de woekering onder bloedledigheid terug snijden en etsen met jodiumkristallen. De bloedvaten zullen zich hierdoor vernauwen waardoor de explosieve groei van de straalkanker afneemt en er ruimte komt voor de aangroei van gezond hoorn.

De verhoogde verzenen en de sterke verzenomslagen worden terug gebracht naar normale hoogte en dikte.

De behandeling van straalkanker is zeer arbeidsintensief werk wat dan ook vele maanden in beslag zal nemen en waarbij begeleiding van een vakkundig hoefsmid en dierenarts nodig is.

Zoals je kan zien aan de onderstaande foto’s is er in dit geval tijdig ingegrepen en op een juiste manier gehandeld, zodat erger voorkomen werd.

Mocht jezelf met vragen zitten en meer informatie willen hebben over straalkanker en de behandeling daarvan, neem Contact op!

  

Print Friendly, PDF & Email