Straalontsteking

Ontstekingen komen ook in de straal zelf voor. Er zijn twee soorten ontstekingen net zoals bij hoefzweren:

▪   Septisch ontsteking (owv bacteriën). Dit zien we vaker voorkomen bij haflingers en fjorden, omdat bij hen de aangroei van de straal sneller gaat dan bij andere rassen. Hierdoor is de elastische hoorn van de straal incompleter waardoor bacteriën de kans krijgen zich in de straal te vestigen met ontstekingen in de straal als gevolg.

▪   Aseptische ontsteking (bestaande uit beschadigde cellen en witte bloedcellen).  Deze ontsteking is vaak een gevolg van een kneuzingen van buitenaf, bv. door scherpe stenen. Deze kneuzing wordt door het lichaam opgeruimd, waarbij een dikke vloeistof achterblijft, ‘pus’ genaamd.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een straalontsteking niet zeer ernstig is, maar zal wel behandelt moeten worden. Paarden lopen hierdoor meestal ook niet kreupel.

    

Behandeling:

Bij het aantreffen van een straalontsteking is het aan te raden, om de tijd tussen de afspraken met de hoefsmid in te korten. Zodat de hoefverzorging optimaal uitgevoerd kan worden. Tevens kan in de periode tussen de afspraken met de hoefsmid optimaal resultaat behaald worden, door gebruik te maken voor middelen die hier voor bedoeld zijn.

In dit geval zou Hypozin een goed resultaat garanderen, zie voor verdere info onze Webshop of neem contact met ons op.

    

Print Friendly, PDF & Email