Het paard wordt op de normale wijze bekapt. Daarna wordt het ijzer koud gepast. Er wordt dan een maat gekozen welke het beste overeenkomt met de hoef zowel in lengte als breedte.

Het ijzer wordt verwarmd en op maat gesmeed zodat deze overeenkomt met de vorm van de hoef. Het ijzer wordt voorzien van een opzet en wordt warm gepast.

Dit doen we zodat we zien waar de nagelgaten van het ijzer zich bevinden in de witte lijn.

Op het moment dat het ijzer aan de eisen voldoet wordt het geslepen waarbij de buitenrand van het ijzer afgerond wordt. Dit wordt ook wel de zilverdraad genoemd en voorkomt dat het paard schade op loopt als het aangetikt wordt.

Als het ijzer helemaal op maat gemaakt is wordt het formaat hoefnagel gekozen.

De voorkeur gaat uit naar zo min mogelijk nagels en een zo licht mogelijke hoefnagel zodat de schade aan de hoef minimaal is bij verlies. Het ijzer wordt vervolgens aan de hoef genageld waarbij rekening gehouden wordt met de hoogte en de schuinte van de hoef. Meestal zijn 6 tot 7 nagels al voldoende waarbij er 4 nagels in de buitenzijde en 3 aan de binnenzijde van het ijzer geplaatst worden.

De lip wordt aangeslagen en dan wordt de hoef afgewerkt.

Er wordt in de hoornwand waar de nagel naar buiten komt een holte gemaakt zodat de nagels afgeknipt kunnen worden, ook wel “nieten”  genoemd. De rest wordt omgebogen in de holte. Met een vijl worden de nieten afgewerkt zodat er geen scherpe bramen of kantjes meer aan kunnen zitten.

Als laatste wordt het geheel nog eenmaal gecontroleerd zodat je er van verzekerd bent dat alles er netjes en naar behoren afgewerkt is.

Print Friendly, PDF & Email